Vintage, retro en duurzame chic

Echte jaren '50 jurk van Dear Golden

Echte jaren ’50 jurk van Dear Golden

Het is je vast niet ontgaan: vintage en retro zijn ‘in’.

Het begrip vintage kleding kleding betekent kleding uit de periode 1920 tot aan de jaren ’80. In het dagelijkse leven gaat achter vintage kleding van alles schuil. Van oude stinkende tweedehands rommel tot prachtig gemaakte kledingstukken, in een kwaliteit die je nog maar nauwelijks vindt. Uiteraard is vintage kleding dragen uitermate duurzaam. Er bestaat al zoveel, ook zoveel moois…

Oude rommel hoeven we niet, mooie chic willen we wel. Waar vinden we die?

1. Dear golden. Vintage chic zoals het moet zijn. Draagbare jurken uit de twintiger jaren van de vorige eeuw en een precieze weergave van maten. Redelijk prijzig.
2. Poshgirlvintage. Een groot aanbod echte vintage kleding. Je kunt er stunning pieces vinden.

Retro jurk van Stop Staring!

Retro jurk van Stop Staring!

3. Bij Etsy vind je ook zo’n 14.000 stuks vintage kleding.
4. Er zijn ook in Nederland genoeg (web)winkels waar je je licht op kunt steken. Zo heb je Designer Vintage en Doortje Vintage.

Bij retro kleding (die vaak verwarrend genoeg ook vintage genoemd wordt) gaat het om ontwerpen uit de vintage periode die weer zo populair zijn dat ze opnieuw in productie zijn genomen. Oude, vaak wat aangepaste ontwerpen, in moderne, comfortabele stoffen (want er zit stretch in).

Hoge taille broek van Bannou

Hoge taille broek van Bannou

Je ziet hier veel dezelfde kleding, in Nederlandse webshops, en die elders in Europa en Amerika. Een heel verschil met vintage! Modellen tonen de kleding vaak loeistrak, hetgeen een wat ordinair – of zo je wilt sexy –  beeld oplevert.

Het ziet er heel anders, veel chiquer, uit als je de kleding lichaamsvolgend laat zijn, maar nergens te strak. Probeer dus verschillende maten.

Kijk bijvoorbeeld eens bij topvintage. Mooie, luxere merken zijn Stop Staring, Red Juliet Couture, en Bannou, het eigen label van de eigenaresse van Ilovevintage. Ze heeft van Bannou haar eigen duurzame label gemaakt en er heel mooie stukken in opgenomen.

Lees ook: Chic kleden, hoe doe je dat? en Chic, gekleed en duurzaam: Philana