Novica, warmte gemaakt met microkrediet

Bruin vest van Alpacawol, Novica

100 % Alpaca vest (ook verkrijgbaar in zwart-beige), Novica.com

Novica is een sympathiek initiatief. Het bundelt en biedt producten aan gemaakt door ambachtslieden en steunt deze kleine ondernemers door microfinanciering. Je kunt naast producten kopen ook zelf microkredieten aanbieden, die zonder rente worden terugbetaald.

Novica: werken met microkrediet

Op beide manieren draag je een beetje bij aan een zelfstandig bestaan voor deze ondernemers in Azië, Midden- en Zuid-Amerika en West-Afrika. Remember koningin Maxima, die zich ook inzet voor microkredieten?

Niet zo vreemd, want ze werkte vroeger bij verschillende banken en ze weet hoeveel er daar wordt verdiend aan degenen die geld lenen.

groene trui van alpacawol, Novica

Trui van 100% alpaca, Novica.com

Op de website van Novica is iedereen pijnlijk blij, en hoeveel er aan de strijkstok van Novica zelf blijft hangen is niet duidelijk. Toch lijkt me het voordeel van de twijfel op z’n plaats. Deze mensen zijn – denk ik – wel veel beter af dan arbeiders in een onveilige fabriek met een hongerloon. En van vanzelfsprekend cynisme wordt ook niemand beter.

Truien en vesten van Novica

Sieraden, meubels, decoratieve spullen voor in je huis, kleding…. Bijvoorbeeld warme truien en vesten, die je niet dik doen ogen. Dit heeft te maken met de kwaliteit wol die ze gebruiken. Alpaca bijvoorbeeld biedt veel warmte, ook in een dunner breisel. Waarom niet eens kiezen voor iets bijzonders dat ook nog eens heerlijk warm is?

bruine mannentrui in alpaca, Novica

Trui in 50% alpacawol, 50% acryl, Novica.com

Mannen: recht model

Voor mannen zonder dikke buik staat het het best als de trui (of het vest) geen smallere boord heeft met een bloezend lijf. Je creëert zo een buik die er niet is. Rechte modellen doen het in dit geval veel beter. Heb je die buik wel, dan is een beetje een taps toelopende bord geen probleem. Maar vermijd te grote wijde slobberige truien. Daarin lijk je dikker dan je bent.

Vrouwen: nadruk op taille en fijner materiaal

Voor vrouwen met een duidelijke taille is het mooi als de trui of het vest ook een taille heeft, niet recht is. Het vest links boven is zo’n voorbeeld. Ben je zelf rechter van bouw of heb je een buik(je) te verdoezelen, dan kan een rechter model of een a-lijn mooi staan. Draag dunner materiaal, als je slank wilt ogen.