Chic, gekleed en duurzaam: Philana

Top Veronica

Top Veronica

Onlangs ontdekte ik in een bijzondere winkel in Den Bosch (YOTH) het kledingmerk Philana. Ik viel gelijk voor een robe manteau (ja, ze bestaan nog) in een mooie natuurlijke zachte lichte bruingroene kleur, die uit wol en hennep bestaat. Het ontwerp is zowel rond als recht; de taille is mooi getailleerd, tegelijkertijd heeft het enkele opvallende rechte lijnen aan de voorkant en een grote stolpplooi aan de achterkant.

Philana is een verhaal apart. Ontwerpster Jana (die – net als de maakster Ilze – op het begeleidende kaartje wordt genoemd) studeerde ooit rechten, maar is nu ontwerper van kleding. Haar verleden speelt nog wel mee: haar collectie die nu in enkele winkels te koop is bevat opvallende plooien waar ze naar verwijst in de benaming van haar collectie: pleated quilty.

Robe Liza

Robe Liza

Haar stijl doet me wat denken aan die van COS: het chiquere zusje van H&M. Mooie stoffen, cleane lijnen met in het geval van Philana enkele opvallende details. Dit maakt deze kleding van Philana heel geschikt voor werksituaties. De kleding heeft een zekere standing, het heeft klasse en dat straal je dan ook uit als draagster. Philana is heel geschikt voor vrouwen die houden van een tijdloze, chique, vintage-achtige stijl.

Philana wint het van COS op een belangrijk punt: het is transparant over waar de duurzame stoffen vandaan komen: Ecologica Textiles. Je weet wie het maakt en wie het ontwierp. Ik was op de dag van aankoop al met zowel de ontwerpster als de maakster gelinkt op Facebook. Hoe bijzonder is dat, vergeleken met de aankoop van een van de vele anonieme kledingstukken waar anonieme makers in weet-ik-veel-waar in Azië er honderden, duizenden van maken en maar een fractie van het aankoopbedrag als beloning krijgen, te weinig, vaak, om van te leven?

Zie ook het bericht over Philana op Kledingstijl op je werk en kijk hier voor meer ontwerpen.

Lees ook: Vintage, retro en duurzame chic en Chic kleden, hoe doe je dat?